0

Knepig epost, upphovsrätt och Monthy Python

Posted by malinnilssonnoren.se on 25/01/2011 in Uncategorized |

Då har jag slutat skriva en epost angående ett YouTubeklipp jag lagt upp på den kommande bloggen.  Det var knepigt att skriva. Hur skriver en när en ska verka businessmässig trots att en har en liten hushållsfirma som sköter större delen av sina affärer vid köksbordet och på stadsbiblioteket?!? Är rädd för att jag gjorde mig en slät figur där…

Ändå var det viktigt att skriva det brevet. Jag verkar tillhöra de få som vill respektera upphovsrätten – om inte annat så för att jag vet hur mycket jobb som ligger bakom en film. Klippet kommer från en ganska stor produktion, och det går inte att garantera att skådespelarna/producenterna/regissörerna levde på oxfilé under tiden – eller ens att de fick en daglig ranson falukorv. Ta den här till exempel

Black Knight ur Monthy Python’s Holy Grail. Filmen går att köpa här.

Monthy Python and the Holy Grail bakom kulisserna var en studie i misär. Det regnade hela tiden, de hade inte råd med ringbrynja till andra än huvudrollen (imponerande att de fick ihop ens till det), de andra hade silverfärgad stickebrynja som drog åt sig kallt regnvatten. De hade inte råd med hästar eller ens att bo på hotell med varm dusch. Dessutom var Graham Chapman så alkoholiserad att han inte kunde komma ihåg sina repliker, utan de fick läsas upp för honom precis innan tagning.

Detta märks inte på filmen, och jag är tacksam att de höll ut, för den har blivit en av de största i filmhistorien. Klipp ur den finns i hundratal på YouTube -och det ovan är ett av favoriterna.

Monthy Pythons klipp kan jag lägga upp utan större samvetsförebråelser – de har själva lagt upp dem på YouTube, tillåtit inbäddning och lagt till en länk till sina filmer på Amazon.com. De ökade sin försäljning med 1000% på det. Om de inte redan varit  välnärda misstänker jag att de skulle ha firat med en varm dusch – eller varsin kanske. Men poängen är att det är de som gjorde det. Inte någon annan som sedan ilsket ylar om ”bra reklam” när upphovsrättsinnehavaren vill ta ner klippet.

När jag surfar efter lämpligt filmmaterial till bloggarna känns det alltid litet kymigt. Få är tydliga med hur de vill att materialet ska användas – om de ens ha fått bestämma att deras grejer ska upp på YouTube. Ofta är det någon som spelat av klippet från en dvd de har liggande hemma, och som inte alls har haft något med filmens produktion att göra. Det var därför jag satte mig ner och skrev ett ebrev idag – trots svår epostskräck och känslan av att göra mig en slät figur.

Detta påminner mig för övrigt om att jag ska CC-märka mina bloggar. *host*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Copyright © 2010-2021 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.