0

Datorhaveri och smygkik

Posted by malinnilssonnoren.se on 03/02/2011 in Uncategorized |

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. För drygt en vecka sedan trampade jag iväg till Tre och skaffade mig ett nytt abonnemang för trådlöst internet och en ny mobil. Som den sömngångare jag är tog jag den dyraste – den som jag hela tiden intalat mig att jag inte ska ta eftersom den är för dyr. Sparsamhet är inte min starka sida, och en stor del av min fritid går åt till att skaffa sunda ekonomiska vanor just nu. Och plötsligt står jag där med en dyr elektronisk leksak som dessutom tvångsansluter mig till Google.

(Ännu mer ironiskt blev det när det visade sig att jag kunde ladda ner en plånboksapp som faktiskt hjälper mig att hålla reda på ekonomin – den har aldrig varit så sund som nu.)

Men min gamla mobil innehåller något som är oersättligt för två personer; mig och min make. Den har hängt med sen min son var nyfödd och innehåller små filmer från hela hans uppväxt. Hur många tråkiga babybilder har man inte sett? De är verkligen bara roliga för den närmsta familjen. Och eftersom jag är närmsta familj har jag då och då tagit fram min telefon och tittat på de där snuttarna med ett leende. Klart jag ville flytta dem till den nya mackapären (det är liksom inte en telefon längre) och göra en backup på datorn.

För att kunna ladda ner filmerna till datorn krävdes ett extra program, som jag laddade ner från nätet – och för att göra en lång historia kort stängde det programmet av programmet till mina internetmodem utan någon som helst ledtråd till hur jag skulle laga det igen. Hade jag gjort någon återställningspunkt innan jag satte igång att meka med installeringar? Naturligtvis inte! Sånt där går ju aldrig fel… Dessutom kunde jag fortfarande inte ladda upp filmerna till datorn – det var nämligen ett program till själva usb-sladden jag behövde, och det ingick inte i programpaketet jag laddat ner.

En nischbloggare utan internetaccess – det är ju patetiskt! Men biblioteket har internetdatorer – och min mackapär har fri surf. I en veckas tid har jag alltså suttit på biblioteket och skrivit in viktiga texter, och sedan använt mackapären till att se till att de publiceras vid rätt tillfälle. (Ja, mina texter är förarbetade och inskrivna i förväg – ingen ögonblicksbloggpoesi. Det är en synd i vissa bloggkretsar, men de ämnen jag ger mig på kräver eftertanke.)

Till sist gjorde jag ett antal avinstalleringar och lyckades få mitt gamla internetmodem (dvs. det gamla abonnemanget) att funka. Nu var jag glad att jag inte sade upp det omedelbums, utan bestämde mig för att vänta tills jag fått det nya att fungera. Hade på känn att det är god politik. Så nu sitter jag här och skriver med min gamla dongle hängande från datorn. Snart ska jag ominstallera det nya modemet – fast jag tror jag sätter upp en återställningspunkt först…

En god nyhet är att produktionsbolaget jag skrev till om ett YouTubeklipp tyckte det gick bra att jag hade det på min blogg. Jag kan nog avslöja nu vilket klipp, vilken post och vilken blogg det rör sig om. Visserligen har jag satt ’offentliggörandet’ till på söndag – men nu är bloggen så pass klar att jag kan tillåta smygkikar. Den heter Röda anteckningar och är en blogg om religion och demokrati. Eftersom jag är kristen själv har den en klar övervikt för kristendomen, särskilt som jag skriver predikoförslag på söndagar. I framtiden delar jag kanske upp den i en ren informationshemsida om religion och en inspirationssida för kristna, men som det är nu får de sidorna samsas i samma skal.

Det är också i ett av predikoförslagen som filmen dyker upp. ”Himmelen har gett oss alibi” av Galenskaparna och After Shave passade så bra till det jag skrev om ”Jesus skapar tro” att jag gärna ville ha med det. Så jag skrev till Kulturtuben, GAS produktionsbolag och frågade om det var okej, med en länk till den färdiga posten. Jag hade tur, det gick bra och jag fick en vänlig hälsning med svaret. STOR suck av lättnad!

(Vilket påminner mig om att jag ska CC-märka mina bloggar. *host*)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Copyright © 2010-2021 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.