0

Tillbaka med en… barnbok?

Posted by malinnilssonnoren.se on 03/10/2011 in Uncategorized |

Det blev ett sommaruppehåll som var en dryg månad längre än jag hade tänkt. I Augusti upptäckte jag att en knöl börjat växa i mitt skallben, och min första tanke var att

”Det är kört! Det är cancer! Jag har kanske bara några månader kvar att leva.”

Sedan dess har jag varit hos doktorn, som skickade mig till avdelningen för cytologi och patologi på Akademiska sjukhuset och fått höra att det mesta ser normalt ut. Visserligen vill de göra en ordentlig biopsi för att få en större bit att undersöka, men jag tror de kommer att få samma resultat. Dessutom har de lovat att jag ska få bedövning, vilket jag är tacksam för. (Jag tror min doktor är blodrädd, han börjar alltid harkla sig när han måste förklara att det ”blöder så mycket i skalpen” och att de därför inte kommer ta proverna på vårdcentralen. Hehehe…)

 

Nå, det hade kunnat vara cancer, och ställd inför det började jag tänka mycket. Jag har alltid tänkt att först ska jag försörja mig, sen ska jag bli författare och skriva fantasyromaner. Det har tagit mig tjugo år att hitta ett lämpligt extraknäck, och en del av de faktasidor jag lägger upp har som största syfte att dra in pengar så att jag kan få lugn att skriva. Nu stod jag plötsligt inför en situation där jag inte hade, säg, fem år på mig att bygga upp något sådant, jag kanske inte ens skulle få se min sons julkonsert med kyrkokören. Ville jag överhuvudtaget få ut mitt hjärtmaterial skulle jag börja skriva NU.

 

Och jag insåg att om jag tänkt så för tjugo år sedan hade jag varit en självförsörjande fantasyförfattare idag.

 

Jag planerar aldrig en webbsida utan att ämnet har en plats i mitt hjärta, men är de mer och mindre intressanta över tid – beroende på mitt humör och vad jag har för intressevåg för tillfället. Under de veckor jag utvärderade mitt liv insåg jag att jag satt mina ambitioner för högt och var för seriös. Nog för att jag tar mina ämnen på allvar, men om jag inte får leka litet förgiftas projektet av tråkighet. Jag började litet lätt med att byta template på den här bloggen, från en grafiskt ren (som skulle imponera på mina konstnärliga vänner) till en som jag verkligen gillar själv. Titta upp på blogghuvudet och föreställ er choklad i koppen, så ser ni ungefär hur det ser ut när jag jobbar om dagarna.

 

Dessutom har jag lagt upp en hel hög med templates att byta med. Roliga templates, med massor med knurvlar och fnurredutter, som är det jag faller för innerst inne, trots att jag är avundsjuk på alla som väljer det där stilrena och har ”god smak”. Den här bloggen kommer att byta stil ofta.

 

Jag har också lagt ner en del projekt som blivit alltför tungrodda. Postillan som jag skrev för Röda anteckningar kommer inte att få någon fortsättning. Den var både rolig och intressant att skriva, men tog så mycket tid att jag började dra mig för den. Jag kommer att gå ifrån fasta uppdateringsdagar, och i stället sätta en minimumpott per vecka och blogg.

 

Nog om detta. Jag har bestämt mig för att skriva mer. Vanligtvis skriver jag mörk fantasy full med vuxna ämnen. Inte så mycket sex som problem som vuxna funderar över och som barn inte har kommit till än. Djup teologi och filosofi blir roligare om man blandar den med drakar och explosioner… Till min stora förvåning blev mitt första projekt dock en barnbok.

 

Jag har aldrig ansett mig som den självklara barnboksförfattaren, men de barnböcker jag vill köpa åt min son finns inte. För all del – han drunknar i högkvalitativ barnlitteratur, och rätt många pedagogiska bokserier, men det finns inga bra kristna barnböcker. Förlaget/bokklubben Libris har till och med tvingats lägga sin barnboksavdelning på is, och då är det illa. Libris lutar litet åt det frikyrkliga hållet och borde vara prime target för majoriteten av de kristna barnböcker som ges ut. Men jag håller med dem; de böcker som finns saknar ofta nerv och är så gulligt inställda till världen att de blir fadda. Några få är också kreationistiska, och de vill jag definitivt inte ha.

 

Det jag saknar är böcker om hur en ska förena att vara kristen med att leva i Den Här Världen. Majoriteten av kristna är darwinister och håller sig till Big Bangteorin, ändå finns det väldigt litet att läsa för barn som vill veta hur Big Bang förhåller sig till Bibelns skapelseberättelse. Och medan kreationistiska kristna lär sina barn Bibeln utantill från fem års ålder, verkar vi de ’vetenskapliga’ kristna lämna vår tro på walk over både till dem och till de som aggressivt kritiserar kristendomen ur ett ateistiskt perspektiv. Våra barn behöver också en trosgrund att stå på, utan att de för den skulle ska behöva förneka vetenskapliga, empiriskt prövade fakta.

 

Jag har kastat ner en grundtext som ska redigeras. För den som undrar ska jag säga att det idag inte går att göra en teori som förenar Bibeln och Big Bang. De skiljer sig åt allt för mycket, och det måste man som kristen acceptera. Boken går snarare ut på att förklara att och varför de skiljer sig åt, och vilken källa om Guds skapelse som har företräde i det här fallet.

 

Det fina med barnböcker är att texten är kort och lätt att se över. Nästa steg är att gå igenom texten för att analysera story arcs och logiska kedjor – och eventuellt ta bort en del Bibelhistoria som insisterade på att få vara med, och sedan börja planera bilder. Jag ser fram emot att få göra massor med fina bilder 🙂 . Jag är luddig på hur jag kommer att arbeta, delvis eftersom en ofta får göra justeringar allteftersom, så jag gör inga detaljerade planer längre. Det viktiga är att jag är fast besluten att slutföra projektet, då brukar det ordna sig.

 

Vanligtvis skulle jag ha marknadsfört boken själv och sålt den via Lulu och liknande pod-servicer. Jag är fascinerad av att föra ut ett verk på marknaden på det sättet. Det är roligt att jobba med alla delar av bokförsäljningen, och ett bra sätt att bygga upp en fan-bas (sk. författarplattform). Den här boken kan dock vara av intresse för förlagen. Tycker de att den är bra nog förtjänar den att snabbt komma ut till bredare lager av köpare. Jag misstänker att de flesta församlingar inte surfar Lulu för inköp till sina bokbord, utan håller sig till de kataloger och hemsidor som etablerade förlag har, och då missar jag många läsare om jag inte finns där. Dessutom har förlagen massor med erfarenhet både om författande och bokförsäljning, som jag inte har. Att få arbeta med ett av dem är värdefullt.

 

***

 

Nå, en vacker dag kommer också mitt fantasyverk utan alver och troll (men med drakar). Fram till dess kan ni stödja en blivande författare genom att köpa en av mina sentenströjor. Just nu har jag bara pennor i pastell för förlagorna, men så fort jag sålt femton tröjor kan jag köpa den stora asken med spektralfärger också 😉 .

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


Copyright © 2010-2022 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.