0

Inlämnad försent men ändå en WIN

Posted by malinnilssonnoren.se on 16/04/2012 in bakom scenen |

Har jobbat på ett sidospår förra veckan; en YH-kurs i manusskrivande för film, tv och interaktiv media. Nej, jag ska inte hålla i den, jag sökte till den. Mest på kul, men det blev en väldig massa jobb. De ville ha skrivprover, CV, referenser och en synopsis på ett projekt som jag vill jobba med under utbildningsåret. Måste erkänna att jag var tvungen att leta upp format för synopsis innan jag satte mig ner att skriva – och jag är fortfarande inte säker på att det jag åstadkom dög.

 

Lat som jag är beslöt jag mig för att göra synopsis över uppföljaren till den bok jag precis ska ge ut, för jag trodde att det skulle bli mindre arbete på det viset. Hahahaaa! (Tänk er det sagt i samma ton som Eddie Izzard när han agerar sirener i sin monolog om Odysseus resa.) Den storyn var ju bara en liten grodd i min hjärna! Sådana groddar brukar jag vrida och vända i huvudet i minst ett år innan jag sätter mig ner för att skriva. Teman tas upp och förkastas, karaktärer får olika roller och ansluts eller tas bort. Överhuvud taget gör jag det som Pixar och andra studior* gör med storyboarding genom att mest gå runt och fnula.

 

Nu var jag tvungen att snabba upp processen, från ett år till en dag (helst). Hur göra? Jag tog en hög med utrangerade visitkort och använde de blanka baksidorna. På varje kort skrev jag en karaktär eller en företeelse som skulle vara med i historien. På de tre första korten stod det ”potta”, ”häst” och ”museum”. Inget av dem har någon vikt för historien, men de fick igång mig. Korten lade jag sedan ut på bordet och kunde lägga i grupper efter tänkt skeende eller efter vilken relation de skulle ha till varandra. ”Amanda” och ”Masse” hamnade till exempel ofta bredvid varandra, och föga förvånande fick ”Amanda” då och då sällskap av ”sensei” och ”gradering”. Det gjorde att jag kunde konkretisera idén, samtidigt som det hela var flexibelt nog att ändras så fort jag fick en ny idé. Jag kunde också se om jag behövde göra efterforskningar på något område, och då gick jag online, läste på och skrev nya kort.

 

Efter tre dagars kortbläddrande hade jag tillräcklig koll på karaktärer och skeenden för att kunna skriva ett synopsis. Då hade jag också blivit tvungen att kasta några kort som inte längre var aktuella. Jag hade aldrig klarat att göra mig av med motiv och karaktärsdrag om jag använt ett mer statiskt sätt att brainstorma – till och med en mindmap hade varit för fast. Vid det här laget var jag ganska trött. Sent sista kvällen kollade jag också upp ansökningsreglerna…

 

…och såg att jag visserligen låg före sista ansökningsdatum, men fortfarande var för sent ute för att posta ansökan. Den skulle i praktiken ha postats två dagar innan.

 

Då gick jag och la mig.

 

Dagen därpå bestämde jag mig för att inte kasta allt detta jobb i sophinken. Ansökan skulle in, oavsett hur antagningen på skolan såg på postgångar och poststämplar. Under en dag skrev jag ihop varenda papper de ville ha, skickade de ”digitala kopiorna” innan deadline gick ut – och la ansökningsbrevet på brevlådan i hopp om att det skulle poststämplas dagen därpå. Tyvärr töms den lådan 18.00, så mitt hopp är nog förgäves, men då var jag för trött för att springa runt halva Uppsala efter en bättre en.

 

Så det blir förmodligen ingen manusskrivarutbildning. Jag får ägna några dagar åt att jobba igenom grämelsen över allt jag kunde ha gjort annorlunda (som att skriva mitt namn högst upp på alla ansökningspapper – det är ju bara det jag säger till studenterna på jobbet varje gång…). Dessutom måste jag vila litet – det slet otroligt att göra en sån här rusch otränad och tjock.

 

Men!

 

Jag har kvar korten jag skrev – och med dem grovskissen till den julhistoria jag hoppas ge ut i december i år! Så fort jag fått ut ”Som en diamant” kommer jag få en flygande start på nästa projekt.

 

 *Jag är helsåld på animerad film. Dessutom är en titt på extramaterial och filmkommentarer ett bra sätt att få ’branchtips’ även för en författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Copyright © 2010-2021 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.