0

Tillvarons tetris

Posted by malinnilssonnoren.se on 09/02/2013 in bakom scenen |

På min arbetsplats har jag satt upp ett citat från tidningen Skriva – vem som skrev det vet jag inte längre

Ytterst få har förmånen att skriva på heltid. Ofta måste författandet paras ihop med heltidsjobb, familjeliv och alla praktiska problem livet medför. Hur gör man, hur lyckas andra?

Svaret heter prioritering. De senaste undersökningarna visar att vi ägnar 14 minuter per dag åt matlagning, sex minuter åt att verkligen lyssna på vårt barn, och sex timmar (!) åt att titta på tv och slösurfa på nätet.

Läs den senaste meningen igen. Bort med dokusåpor och meningslösa filmer. Skippa Facebook.

Där har du din författartid.

 

Tänk vad många lockande lol-cats det finns på nätet! Och jag tar gärna en titt för att ”slappna av en minut”, bara för att vakna upp en timme senare, mitt i ett hula-race på YouTube. Jag har större delen av min business online, så jag kommer inte undan frestelsen.

 

Men jag har projekt nära hjärtat som jag vill ha klart. Listan ser ut ungefär så här.

 • Redigera klart ”Jord, ben och blod” och ”Tretton små tomtar”.
 • Översätta ”Jord, ben och blod” och ”Tretton små tomtar”.
 • Bygga upp min internetnärvaro. (Blogga, facebooka och twittra.)
 • Lära mig använda Scribus, Gimp och Scrivener ordentligt.
 • Producera promotionsmaterial till de böcker jag skriver – dvs. broschyrer, tapplappar och affischer.
 • Bygga upp Menyoubutiker för mina bloggar (jag har fler)
 • Bygga upp en informationswebbplats om ett ämne som intresserar mig.
 • Och så olycksfallet i arbetet; en kökskalender för folk med ont om pengar.

När jag lärt mig Scribus, Gimp och Scrivener kommer de att försvinna från listan, men tro inte att den blir kortare för det. Jag har åtminstone fyra bokidéer och en serieidé i bakhuvudet.

 

Allt detta ska passas in i en ganska vanlig och ovanlig vardag – eftersom jag jobbar hemifrån och maken pendlar till en annan stad tar jag hand om planeringen av familjelivet. Med den makten (muahahaha) försöker jag se till att hushållsarbetet sköts jämlikt av oss, men jag får dra det största lasset ändå – annars får ingen av oss tillräckligt med sömn. Tvättstuga och odling av grönsaker inne och på balkongen faller enbart på mig, liksom hämtning och lämning av sonen på skolan, och större delen av familjens skoladministration. Jag skulle föredra att ha hela dagar till mitt förfogande, så att jag kunde hyperfokusera på ett projekt åt gången – precis som alla andra.

 

Jag utbildade mig en gång till projektledare, vilket kan beskrivas som att lära sig valla katter som ska skruva ihop en bil på tid. I grundutbildningen ingår planeringsverktyg som Ganttscheman, WBS:er och rutplanering, så man skulle kunna tro att jag är rätt person till att pussla ihop vardag och arbete. Och jag kan ge några tips.

 

Man behöver inte hela batteriet av projektledargrejer när man har med få personer att göra, men visst finns det knep att använda sig av. Två närmare bestämt; att göra en WBS, det vill säga en lista över vad man ska göra, och att bestämma sig för mätbara mängder av detta. En typisk lista för en av mina dagar kan se ut så här

 • Redigera 3*1/2h
 • Uppdatera Martha
 • Lämna sonen
 • Hämta sonen
 • Baka fyra limpor
 • Starta matlagning 16.30
 • Rensa bort en hög

Jag har valt att redigera mina manus i trettiominuterspass, så jag skriver upp hur många sådana pass jag ska göra. Om jag bara skriver ”redigera” tenderar det till att bli en kvarts jobb och två timmars tittande på lol-cats. Vetskapen om att jag ska jobba en begränsad tid gör det lättare att koncentrera sig. Det begränsade antalet pass gör jag kan se hur mycket jobb jag gjort, och när jag kan slösurfa med gott samvete. Jag har inte kvantifierat uppdaterandet av Martha, eftersom jag alltid gör ett inlägg per gång.

 

En annan sak med listan är att det är mycket luft i den – i praktiken hinner man mer på en dag. På projektledarspråk kallas det ”slack”, och betyder att man lämnar tidsmån för oväntade händelser, det kan vara att ett arbetsmoment drar ut på tiden eller att det sker försening av leveranser från underleverantörer. I min vardag brukar det betyda att jag grips av mitt arbete och redigerar två extra halvtimmar, eller att bussen blir försenad när jag lämnat av sonen på skolan. Att det är lätt att avsluta hela listan gör det också roligare att använda den – så skriv aldrig för många punkter! Ett tag förbjöd jag mig själv att skriva fler än fyra punkter, och lade till en ny först när jag avslutat två gamla. Nu har jag bättre koll på hur mycket jag hinner, och kan sätta upp tio till femton punkter på en gång.

 

Något jag inte använder är hårda deadlines. Jag har stött på flera författarförståsigpåare som tycker att hårda deadlines är det viktigaste om man vill få klart sina manus. Det har aldrig fungerat för mig. Datumet gör mig så stressad att jag slutar jobba på texten och börjar med olika smitprojekt. Dessutom verkar jag ha drabbats av en förbannelse; så fort jag sätter en hård deadline råkar vi ut för tusen olyckor. Nu senast var det flunsan som hittills däckat mig i två veckor.

 

Det här hjälper inte alltid. Vissa dagar är verkligen som att spela tetris; nya händelser faller över en i allt snabbare takt och man försöker frenetiskt få dem att passa in. Sådana dagar får man lägga till handlingarna – det är sånt som händer. Sedan skriver man en lista hur man ska ordna upp det hela nästa dag. Det brukar hjälpa en att komma i ordning igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


Copyright © 2010-2022 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.