0

Att göra det overkliga verkligt.

Posted by malinnilssonnoren.se on 24/02/2013 in bakom scenen, skrivtips |

På min facebooksida (http://www.facebook.com/MarthaCrimsonSvenska) lägger jag upp skrivtips varannan dag (och nörderier de andra dagarna). Många tips rör sånt jag saknade på de skrivutbildningar jag gått; hur man bygger upp och planerar en historia, vilken rytm den ska ha och hur man bygger upp karaktärernas utveckling. (För säkerhets skull ska jag tillägga att jag gått bra utbildningar, men det är svårt att klämma in allt som en författare kan ha nytta av, tillsammans med skrivövningar, på ett eller bara ett halvt år.)

 

Nå, att göra det overkliga verkligt är något som fantasy/SF-författare är särskilt intresserade av – och större andar än jag har tänkt över det. Jag kan inte säga det bättre än Salman Rushdie.

 

 

Precis som han säger är förutsättningen för skönlitteratur att det är en lögn, och vi använder den lögnen för att nå mänskliga sanningar (till skillnad från vetenskapliga, objektiva sanningar). När vi accepterat det går det att inse att madame Bovary och en flygande matta är precis samma sorts osanningar. Men för att de ska kunna bli tredimensionella måste vi tänka realistiska tankar om dem; hur uppför sig en flygande matta när man sitter på den i luften? Är den platt och stel, eller böljar den? Blir det kallt när man flyger på hög höjd?

 

Ett bra exempel på en sådan osanning med realistiska konsekvenser är Ursula Vernons lilla novell ”An Evening With Sings-to-Trees”. Enhörningar finns inte, inte heller alver eller levande gargoyler, men här beskriver hon hur Sings-to-Trees hjälper en fölande enhörningsmärr så realistiskt att man får ont i knäna av att läsa det. Jag har aldrig stuckit in armen i en häst för att känna om den är dräktig, men jag har vänner som gjort det – och deras berättelser om bajs och stasade armar är helt i linje med huvudpersonens upplevelser. Eftersom Ursula Vernon inte är veterinär misstänker jag att hon inte heller famlat runt inuti ett djur (men man ska aldrig säga aldrig, även ’vanliga’ personer kan tvingas till sånt), utan att hon har talat med folk som varit med eller kanske tom. läst sig till hur det känns. Vi lyckliga som har tillgång till nätet, har all sån kunskap tillgänglig bara några tangenttryckningar bort.

 

Men det gäller att ge lagom av kunskapen, så mycket att läsaren känner det du beskriver på huden, utan att tråkas ut av en lång teknisk beskrivning. Låt säga att du vill beskriva en flygande bil. Du tänker ut vad den drivs av (bensin? uran? magi?), ungefär hur motorn ser ut och hur den drar sig fram i luften (propeller? jetmotor? magi?) och hur karossen ser ut – allt sånt är saker som bestämmer hur det kommer att kännas när man åker i den, var den kommer att stanna, var den får motorstopp och vilket intryck huvudpersonen får av den första gången hen ser den. Vi behöver inte veta vad det är som går sönder när bilen störtar, bara att den plötsligt avbryter sin bekväma gång, och långsamt landar på gräsmattan till Westminster Abbey, där huvudpersonen sedan tillbringar en nervös halvtimme med att kyla ned motorn för att förhindra en härdsmälta. Samma sak gäller drakar – du har tänkt ut att drakens saliv innehåller lättflyktiga organiska ämnen som den kan antända genom att slå gnistor med tänderna, och att den kan täcka munhålan med ett segt sekret medan den sprutar eld, men det du ska beskriva för läsaren är doften av ångorna och den imponerande eldkvasten. (Drakeld är något som gärna överbeskrivs, trots att den realistiska reaktionen hos nån som ser en eldsprutande drake, är att springa för livet – ingen skulle stanna och se efter vad som händer i munnen på den.)

 

***

Jag har lagt upp en ny vara i min zazzleshop – sedan tidigare kan ni köpa en berlock med min tekopp på, och nu finns samma berlock också med mitt porträtt. Ett nypressat foto, bara för er! 🙂 (Martha Crimson är min internationella författarpseudonym.)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Copyright © 2010-2021 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.