0

Fortsätta traggla

Posted by malinnilssonnoren.se on 17/03/2013 in bakom scenen |

Om jag fick välja hur jag skulle jobba, skulle jag inleda med en fånig, men rolig surfning på nätet, för att sedan skriva, fokuserad i timmar på arbetet. Men när man är mamma och företagare går inte sånt. Istället består mina dagar av en räcka avbrott; väcka ättelägget, följa till skolan, hämta från skolan, tre timmar avbrott från ättelägget (inte ovälkomna sådana, men jag måste arbeta med saker som klarar avbrott under den tiden – läs städning), matlagning, två timmar avbrott från make (på ungefär samma villkor som för ättelägget, men jag är tröttare), bokläsning efter maten och sedan om jag har tur kan jag sätta mig ner och jobbaaaaa…

 

Tills ättelägget vill ha en extra, absolut nödvändig gonattkram.

 

Sen kan jag äntligen jobba.

 

Lägg märke till att jag inte tagit med avbrott som beror på deklarationer, kvartssamtal, föräldramöten, annan skoladministration och förväntad föräldragodhet. Det är lök på laxen.

 

Den senaste tiden har jag tvivlat på att jag någonsin ska kunna få ihop några bra böcker eller andra verk (jag är en hyfsad illuminatör). Min produktion verkar allt mer reduceras till metaforiska postitlappar, där bara hälften passar inbördes, och som aldrig blir redigerade eller utlagda. Detta är ett problem när det är det jag tjänar pengar på.

 

Eller snarare inte tjänar pengar på.

 

Den här månaden har det varit magert. För två dagar sedan funderade jag på om jag inte borde släppa allt det där med att skriva och ta mig ett riktigt jobb. Börja städa, mecka hamburgare eller skaffa en korvvagn och sälja korv – vad som helst bara jag kunde försörja min familj. Skrivandet verkade ju inte leda någon vart. Alls.

 

I går morse var jag tvungen att gå in på min internetbank för att se om vi hade råd att köpa mjölk. Det hade vi nästan. Men av en slump tog jag och tittade på mina andra konton, och på ett av dem låg det flera hundra kronor jag inte kände igen. Pengar från Google dessutom. Jag var tvungen att gräva djupt i minnet innan jag hittade en förklaring. På en av mina äldsta bloggar använder jag fortfarande Google AdSense. Det är ett bekvämt annonssystem, men jag var inte förtjust i att de betalade per klick och deras regler om exklusivitet, så jag bestämde mig för att använda andra annonstjänster. Alltså har jag inte brytt mig om vad som händer på mitt AdSensekonto. Nu hade jag plötsligt tjänat tillräckligt för att Google skulle betala ut summan.

 

Det var inga stora pengar – jag har tjänat cirka hundra kronor per år som bloggen legat uppe – men det kändes som att hitta en miljon.

 

Vad jag gjorde? Jag tog en fika på stan och handlade mat till familjen. Och så fick jag det oundvikliga infallet att börja effektivisera mitt jobb. Nu när jag fått bevis för att det går att tjäna pengar borde jag väl se till att öka min produktivitet, jobba bättre på den barnfria tid jag har och surfa mindre. Så jag vände och vred på mitt tidsschema, funderade över smarta lösningar och kom fram till…

 

Mitt liv är fortfarande som det är, och jag är fortfarande som jag är. Det finns miljontals effektivitetslösningar, men de fungerar bättre i glansiga broschyrer än i vardagen. Jag kunde tvinga mig till några extra minuters arbete, men det skulle bara hålla en vecka, kanske inte ens det. Sedan skulle jag deppa över min brist på disciplin. Det bästa jag kan göra är att fortsätta traggla med den verklighet jag har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Copyright © 2010-2021 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.