0

Det här ska löna sig… på ett år…

Posted by malinnilssonnoren.se on 19/06/2013 in bakom scenen |

Just nu känner jag mig som en mycket liten författare. Jag är en liten författare. Men ibland undrar jag vad jag håller på med. Tre böcker ligger på kö för att ges ut;

Jord, ben och blod

Tretton små tomtar

[Rätt så hemlig titel] dvs nästa bok om Amanda Mandeville.

 

Dessutom har jag satt igång Drakprojektet, något som jag nämnt på min facebooksida*. Det är en webbserie i vardande utan någon tydlig deadline. (Jag har slutat med deadlines; de dödar min entusiasm så fort jag missar en.) Jag gör serier av folksagor där det är flickan som dödar draken, utan hjälp från en prins. Jodå, de finns. Jag har hittat hela två stycken. Jag hoppas hitta fler, så sommar”lovet” kommer innebära en massa sagoläsning. (Hurra!)

 

Det som bekymrar mig är att jag inte får ut någonting. Jag är bra på att skriva, och nu måste jag in på nybörjarnivå när det gäller marknadsföring. För en nördig besserwisser är det inte roligt – en har ju vant sig vid att vara expert. Jag drar mig. Och jämför mig med de bloggare jag läser för att lista ut hur jag ska göra. Mattias Boström, min bästa källa över svensk bokmarknadsföring, har jobbat på förlag i snart tjugo år, har gett ut massor med böcker, och är en energisk människa som kan ro iland stora projekt på kort tid. Mitt enda övertag är att jag har varit förälder längre än han. Men tror ni mitt hjärta tänker på det när jag läser hans bloggposter om brev till bokhandeln och planerade utgivningsdatum?

 

Men man kan inte bli bra på någonting utan att öva, och det bästa sättet är att börja billigt och tillåta sig alla fåniga misstag. Så jag får bita i det sura äpplet. Det har nämligen visat sig att även om jag är en utmärkt jobbare, så är jag både dålig på att få jobb och har lätt att tråkas ut av de jobb jag får. Ingen kanske förebrår mig för att jag tråkas ut av att vara telefonförsäljare, stressas av att vara tentavakt och sliter sönder kroppen av att städa. Det är de jobb jag får. De jobb mina akademiska examina kvalificerar mig för, och som skulle intressera mig, får jag inte. (Jag har slutat söka dem, det är därför jag kan säga sånt på en blogg i eget namn.) Nu har jag fått en oväntad chans till ett års skrivlugn. Upp till ett års skrivlugn.

 

Tyvärr betyder det också att vi kan förlora en stor del av familjens inkomst när det året är slut. Så samtidigt som jag har oväntad skrivro har jag också en oönskad deadline (ni såg vad jag skrev om deadlines högre upp?). När året är slut vill jag ha en månadsinkomst som kommer från skrivandet. Just nu tänker jag inte på om det är möjligt eller hur mycket pengar det kan röra sig om. Jag behöver inte fler som talar om för mig att det är omöjligt. Det jag koncentrerar mig på är hur jag ska göra. Inga problem med att veta vad jag ska göra – det finns massor med råd att få på nätet. Mitt eget råd är enkelt; fortsätt jobba.

 

Jobba och var beredd på besvikelser.

 

Så när jag surfat på musikvideor i flera timmar, och undrar vad det är jag håller på med, då är det ”fortsätt jobba” jag säger till mig själv. Det här ska löna sig – på ett år.

 

*Martha Crimson är min pseudonym som jag använder främst för fantasy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Copyright © 2010-2021 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.