0

Jag och YouTube, en skräckhistoria

Posted by malinnilssonnoren.se on 24/01/2014 in bakom scenen |

Jag gillar YouTube! Oavsett om jag behöver veta hur man bygger ett hus eller använder Scribus är det på det stället jag letar efter ”tutorials”. Så jag tänkte att jag själv skulle svänga ihop några videor att lägga upp – en sorts filmad författardagbok. Vad kan gå fel? Jag menar, det ser ju så lätt ut…

 

Rampfeber.

 

Det är vad som kan gå fel. Jag hade ingen aning om att jag har så mycket rampfeber. Det blir inte lättare av att jag spelar in på engelska för att rationalisera. Den första vloggen visar en übernervös människa som talar som om hon har munnen full med bomull. Skriva är en sak, tala en annan, särskilt när man tillbringar hela dagarna i tystnad. Jag är också något av en perfektionist (en slarvig perfektionist) som är van att vara expert på det jag gör. Nu måste jag vara en total nybörjare – och sedan sitta och titta på resultatet medan jag redigerar. Inte blir rampfebern bättre av det…

 

Nu undrar ni kanske varför jag envisas? Varför jag inte lägger ner hela projektet och använder mig av andra sociala plattformar? Det undrar jag också. Det finns en rad bra orsaker till varför man ska öva sig på en vidcast, och ingen av dem är den egentliga orsaken till varför jag fortsätter. Den riktiga orsaken är ”jag tänker &%¤#¤%&/ inte ge mig!”. (Ska sanningen fram är jag litet förvånad över det också.)

 

Det finns också en praktisk orsak; författare gör framträdanden inför publik. Vanligast är klassrumspresentationer och högläsning eller föreläsningar om bokämnet i samband med boksläpp. Jag misstänker att författare med grav scenskräck blir befriade – om de är bundna till ett förlag. Själv är jag indieförfattare och får ta de chanser som bjuds. Genom att öva mig på vidcasten slipper jag tas på sängen av rampfeber när jag står inför en bokpublik.

 

Så jag fortsätter. Jag sjunger varje dag för att få igång stämband och ansiktsmuskler. Jag högläser manus om och igen för att det ska flyta bra (glöm det där med improvisation). Nästa veckas vidcast kommer förhoppningsvis ut någon gång det här året…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Copyright © 2010-2021 Malin Nilsson Norén All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.